21-03-2019

Een duurder huis - Kun je je hypotheek meenemen?

Een verhuisbare hypotheek kiezen is slim. Zeker bij een lage rente en een lang rentecontract. Maar hoe zit het als de nieuwe woning duurder is? 

Huizenkopers kiezen door de lage hypotheekrentes graag voor een langere rentevast periode. Voor die zekerheid betaal je iets meer, maar je hebt wel voor een lange periode zekerheid over de lasten. Tot zelfs 30 jaar aan toe. Maar blijf je wel zo lang jaar in hetzelfde huis wonen? Met een meeverhuisbare hypotheek kun je de huidige hypotheek meenemen naar een volgende koopwoning, maar hoe zit het als de volgende woning duurder is?

Kun je jouw hypotheek meenemen naar een duurdere woning?

Ja, dat kan! Mits dat in de voorwaarden is opgenomen. Voor het hogere bedrag sluit je dan een extra hypotheek af. De hypotheekrente voor dit extra deel is afhankelijk van de dan geldende rentestand. Bij een gestegen hypotheekrente profiteer je dus van de hypotheek uit de oude woning en voor het meerdere ben je mogelijk wel duurder uit.

Wat is het voordeel van een meeverhuisbare hypotheek?

De hypotheekrentes zijn nu zeer laag. Als je over 10 jaar een ander huis koopt is het goed mogelijk dat de hypotheekrentes dan weer veel hoger zijn. Stel, de rentevast periode in de huidige hypotheek is in het verleden voor 20 jaren vastgezet. Voor het financieren van de nieuwe woning kun je dan dus nog 10 jaren profiteren van de lagere rente in de huidige hypotheek.

Is het meenemen van de oude hypotheek altijd verstandig?

Nee, dat is het niet. Er zijn meerdere redenen om een oude hypotheek niet mee te nemen naar de volgende woning. Goede redenen zijn:

  • De oude hypotheek is niet mee te verhuizen – Niet bij alle hypotheken is dat namelijk mogelijk
  • In de oude hypotheek is de hypotheekrente hoger (tenzij je een spaarhypotheek hebt, want dan kán een hoge rente juist weer interessant zijn)
  • In een nieuwe hypotheek heb je betere voorwaarden

Het is dus nog maar de vraag of het in de toekomst verstandig is om de oude hypotheek mee te nemen, maar toch kun je beter kiezen voor een meeverhuisbare hypotheek. Je kiest dan in de eerste plaats voor een langlopende zekerheid omtrent de maandlasten. En je hebt dan in de toekomst nog steeds de mogelijkheid andere keuzes te maken. 

De overwaarde in de oude woning gebruiken voor de nieuwe duurdere woning

De overwaarde meenemen naar de volgende koopwoning en dus een lagere hypotheek afsluiten, wordt gestimuleerd. Zou je dat niet doen en dus weer bewust een 'te hoge' hypotheek afsluiten, dan is de rente voor het deel dat dan 'te hoog' is, niet meer fiscaal aftrekbaar. 

Laat je goed adviseren over het wel of niet meenemen van de oude hypotheek. Of het slim is moet je namelijk niet volledig af laten hangen van de hoogte van de hypotheekrente. Er zijn echt meer zaken die een rol spelen! 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens